Ank-kurvan (Duck Curve) - Negativa elpriser i Sveriges energinät
Vad är "Ank-kurvan" och varför är den viktig? "Duck Curve" är ett fenomen som beskriver de dagliga förändringarna i elanvändning, där både solenergi och vindkraft kan bidra till liknande effekter i elnätet. Grafen ser ut som en ankprofil - med en platt del under dagtid när solen skiner och vindkraften är stabil, följt av en skarp uppgång under kvällen när både solen går ner och elbehovet ökar markant.
I Sverige ser vi Ank-kurvans effekter mest under sommarhalvåret. Ta exempelvis en typisk solig dag i Skåne eller Västra Götaland. Under dessa dagar når solcellerna sin högsta produktionsnivå mitt på dagen.
Om vi ser till hur det påverkar elnätet innebär det att det plötsligt finns ett överskott av el när behovet faktiskt är relativt lågt eftersom många är aktiva och inte hemma. Detta kan leda till att elpriserna i dessa regioner går ner och i vissa fall blir de till och med negativa. Det betyder att det finns så mycket el tillgängligt att kostnaden för elen blir lägre än noll (under 0 öre/kWh).
Denna typ av situation ställer särskilda krav på elsystemet. Eftersom el inte kan lagras i stora mängder utan tekniska lösningar, måste all den producerade energin användas eller gå till spillo. Negativa elpriser kan tyckas fördelaktigt för konsumenter kortvarigt, men de signalerar också ineffektivitet i systemet som kan leda till förluster för energiföretagen och försvåra investeringar i ytterligare solenergikapacitet.
Regeringen har hittills haft utmaningar med att effektivt hantera detta. Trots den ökade produktionen av solenergi har det tyvärr inte gjorts tillräckligt med investeringar i infrastruktur och energilagring för att hantera överskottet, vilket leder till negativa elpriser och ineffektiv användning av resurser.
För att möta dessa utmaningar är det avgörande att Sverige investerar mer i moderna energisystem som kan lagra överskottsenergi och distribuera den jämnt över dygnet. Detta skulle inte bara minska risken för negativa priser, utan även stabilisera elnätet och göra det mer anpassningsbart till förändrade energibehov.
Kan batterilagring och ”smarta elnät” lösa Sveriges Ank-kurva?
För att effektivt hantera Ank-kurvan effekten kan Sverige ta lärdom av andra länder genom att ytterligare investera i batterilagringssystem och utveckla smarta elnät. Genom att kombinera dessa två strategier kan vi optimera hanteringen av överskottsel från solenergi.
Batterilagringssystem gör det möjligt att lagra energi som produceras under solrika dagar och använda den under toppförbrukningstider på kvällen när solen inte längre lyser. Detta minskar behovet av att importera dyrare energi från grannländer och förbättrar systemets effektivitet. Smarta elnät hjälper till att automatiskt balansera energiförbrukningen genom att justera både förbrukning och produktion baserat på realtidsdata, vilket leder till en mer stabil och effektiv energiförsörjning.
Hur kan vi dra nytta av negativa elpriser?
Negativa elpriser uppstår, som sagt, när det finns för mycket el i systemet vilket innebär att elproducenter måste betala förbrukare för att använda elen. Detta händer när produktionen överstiger efterfrågan och elnätet riskerar att bli överbelastat. I Sverige ser vi negativa priser främst under perioder med hög produktion från förnybara källor som vind och sol.
- Vad innebär energieffektivisering i detta sammanhang? Genom att minska energiförbrukningen kan vi jämna ut efterfrågan under dyra timmar och öka den under perioder med negativa priser. Detta skapar en bättre balans i elsystemet och minskar risken för elavbrott.
- Hur kan flexibel förbrukning utnyttjas? Uppmuntra kunder att flytta sin elförbrukning till perioder med låga eller negativa priser genom smarta mätare och tidsdifferentierade elavtal. Att mäta elförbrukningen per timme och ha avtal som tillåter debitering per timme är nyckeln till att optimera elförbrukningen.
- Vilka fördelar ger energilagring och hur kan man tjäna pengar på det? Investeringar i batterilagring gör det möjligt att lagra överskottsel när priserna är låga och använda den när efterfrågan och priserna stiger. Dessutom kan slutkunder tjäna pengar genom att låna ut sina batterier till aggregatorer för att delta i frekvensregleringstjänster som FCR-N, FCR-D upp, FCR-D ned, FFR, aFRR och mFRR. Detta bidrar till att stabilisera elnätet och skapar en inkomstkälla. Svenska Kraftnät erbjuder möjligheter för aktörer att delta i sådana marknader vilket kan vara en långsiktig investering.
Varför är solenergi en långsiktig investering?
Trots nuvarande låga elpriser kan solenergi ge betydande besparingar över tid. Ett genomsnittligt hushåll i Sverige kan spara mellan 6 000 och 10 000 kr per år genom att producera sin egen el. Här ser vi ett område där regeringen kan förbättras. Även om grönt avdrag erbjuds har regeringen inte gjort tillräckligt för att säkerställa att information och incitament når ut till alla hushåll. Grönt avdrag ger 20% skattereduktion på solcellsinstallationer och 50% på system för lagring av egenproducerad el samt laddnings platser för elfordon. Detta avdrag kan uppgå till 50 000 kr per person och år, vilket gör det mer prisvärt att investera i solenergi och tillhörande teknik.
Hur bidrar solenergi till miljöfördelar och hållbarhet?
Sverige har ambitiösa klimatmål att bli koldioxidneutrala till 2045. Genom att investera i solenergi bidrar man till att minska landets beroende av fossila bränslen och minskar sitt eget koldioxidavtryck. Solenergi spelar en viktig roll i att öka andelen förnybar energi i Sveriges energimix vilket bidrar till en mer hållbar framtid. Det finns brister i nuvarande regeringens åtgärder. Vi behöver starkare politiska åtgärder och investeringar för att nå dessa mål snabbare.
Hur påverkar solenergi fastighetsvärdet?
Fastigheter med solpaneler blir alltmer eftertraktade i Sverige. Ett hus med installerade solpaneler kan öka i värde med upp till 4–6%. Köpare är mer villiga att betala ett högre pris för en fastighet som kan erbjuda lägre energikostnader och en mer hållbar energiförsörjning.
Vad innebär energimarknadens framtid?
Att hantera negativa elpriser och dra nytta av solenergi kräver en kombination av energieffektivisering, flexibel förbrukning, energilagring och investeringar i infrastruktur. Genom att implementera dessa strategier kan vi skapa en mer stabil och hållbar energimarknad som klarar av både höga och låga priser.
För mer information om effektabonnemang och hur de fungerar, besök Energicentrum och Energimarknadsinspektionen.
Varför är solenergi en smart investering för framtiden?
Solenergi är framtiden 🌞⚡🌱 En investering i solenergi innebär långsiktiga besparingar, stödjer Sveriges ambitiösa klimatmål, drar nytta av statligt stöd, ökar fastighetsvärdet och ger energisjälvförsörjning. Sverige har redan gjort betydande framsteg inom förnybar energi, och genom att välja solenergi kan vi tillsammans bidra till en hållbar framtid i Sverige.
Med vänliga hälsningar
Oliver Nylund Utbildningsansvarig
oliver.nylund@solelgrossisten.se