TIGO TS4-B

Skrivet den 13 nov 2018

Ny optimering gör solelsanläggningar upp till 20% mer effektiva

Det kan räcka med några löv eller skuggan från ett träd för att minska effekten från en solelsanläggning med upp till 20%. Det är ett resultat av att panelerna i en anläggning är seriekopplade och att effektnedgången i en enskild panel gör att inte heller de andra kan leverera maximal effekt. Nu lanserar Solelgrossisten en optimeringslösning från tech-företaget TIGO från Kalifornien som gör att effektförlusten håller sig på just den drabbade panelen.

– Man kan säga att varje panel i anläggningen är som ett segment i ett rör. Om det blir stopp på ett ställe så påverkar det hela flödet. Det säger Niklas Knöppel som är VD på Solelgrossisten AB, som nu utsetts till officiell distributör för TIGO I Sverige.

Enkelt uttryckt handlar optimering av solceller om att varje panel förses med en avkännare som konstant mäter effekten och kommunicerar via radio med en centralenhet vid anläggningens växelriktare.
Om effekten minskar för mycket stängs den aktuella panelen av från systemet och strömmen leds förbi. Effektförlusten påverkar då inte resten av anläggningen.

TIGOs lösning på detta skiljer sig från tidiga system, bland annat genom att det är helt skalbart och kan användas tillsammans med alla tänkbara växelriktare och solpaneler på marknaden. Deras TS4 är i grunden en kopplingsdosa som kan utrustas så att den antingen kan användas bara för att övervaka, för att dessutom erbjuda nödavstängning eller för att fungera som optimerare. Oavsett vad man väljer så går det att uppgradera den till nästa nivå genom att byta locket. En färgkod visar vilken funktion som är installerad.

– Om det bara är fyra paneler som kan hamna i skugga så är det onödigt att behöva installera optimerare på alla andra, vilket är fallet med andra system, fortsätter Niklas Knöppel.

Olika växelriktare

– Det är också en stor fördel att det går att kombinera optimerare med olika växelriktare. Det gör att kunden har kvar sin valfrihet och kan fritt välja den växelriktare som är mest lämplig för det aktuella projektet. Det gör dessutom att det går att eftermontera systemet på befintliga anläggningar.

TIGOs optimerare kan avläsas på distans via en weblösning och användaren kan direkt se hur mycket effekt varje panel genererar i realtid och vilken panel som har problem. Det går även att stänga av panelerna en och en, eller alla på en gång, från samma verktyg.

– Det är en fantastisk produkt att arbeta med, säger Niklas. I praktiken gör den att varje installerad anläggning kan ge ett upp till 20% högre energiutbyte och det i sin tur förkortar pay-back tiden markant. Jag ör övertygad att detta snart kommer att vara standard på alla de anläggningar som våra kunder säljer.

Se mer om TIGO Optimerare här

Scroll to Top